Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

Discuss technical problems and post workarounds to known issues.
superman0x
Deck Supervisor
Deck Supervisor
Posts: 21
Joined: Thu Feb 22, 2018 3:00 am

Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

Postby superman0x » Thu Feb 22, 2018 3:02 am

I have the following problem:

Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

I have tried the sol
Solution:
Make sure you don't use x32 system - Starfall Tactics doesn't support it.
Try to close and open launcher again.
v.1 Try "Repair" button on the top right of launcher window.
v.2 Install VIsual C++: Launch UE4PrereqSetup_x64.exe from your game folder: Starfall Tactics\starfall_game\Engine\Extras\Redist\en-u
v.3 If it doesn't help - delete version.dat file which you can find in starfall_game\Starfall\version.dat and then close and open launcher again. (it can result in redownloading game files)

None of this has changed the problem.

This is a new install on Win7x64. What additional information can I provide to help troubleshoot this?

User avatar
relampago
Community Manager
Community Manager
Posts: 887
Joined: Mon Aug 17, 2015 3:29 am
Contact:

Re: Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

Postby relampago » Thu Feb 22, 2018 3:14 am

I have the following problem:

Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

I have tried the sol
Solution:
Make sure you don't use x32 system - Starfall Tactics doesn't support it.
Try to close and open launcher again.
v.1 Try "Repair" button on the top right of launcher window.
v.2 Install VIsual C++: Launch UE4PrereqSetup_x64.exe from your game folder: Starfall Tactics\starfall_game\Engine\Extras\Redist\en-u
v.3 If it doesn't help - delete version.dat file which you can find in starfall_game\Starfall\version.dat and then close and open launcher again. (it can result in redownloading game files)

None of this has changed the problem.

This is a new install on Win7x64. What additional information can I provide to help troubleshoot this?
Hello, thank you for reporting!

It can help a lot, if you send us "Launcher.log" file which can be found in the game folder.
You post it here or send to support@snowforged.com

Thanks in advance!
I'm watching you!

superman0x
Deck Supervisor
Deck Supervisor
Posts: 21
Joined: Thu Feb 22, 2018 3:00 am

Re: Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

Postby superman0x » Thu Feb 22, 2018 3:55 am

Here is the log:

Info: Starting log. 2018-02-22T01:39:31Z ((null):0, (null))
Warning: launcherupdate/0.1.66/StarfalLauncher.exe ((null):0, (null))
Info: Closing log. 2018-02-22T01:42:40Z ((null):0, (null))
Info: Starting log. 2018-02-22T01:42:43Z
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?func=cl ... n&out=json
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Starting client: starfall_game/Starfall.exe
Error: file exists (true), file is executable (false)
Info: Closing log. 2018-02-22T02:50:00Z
Info: Starting log. 2018-02-22T02:50:16Z
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Starting client: starfall_game/Starfall.exe
Error: file exists (true), file is executable (false)
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Starting client: starfall_game/Starfall.exe
Error: file exists (true), file is executable (false)
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Starting client: starfall_game/Starfall.exe
Error: file exists (true), file is executable (false)
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Starting client: starfall_game/Starfall.exe
Error: file exists (true), file is executable (false)
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Closing log. 2018-02-22T02:56:11Z
Info: Starting log. 2018-02-22T02:56:17Z
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?func=cl ... n&out=json
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Starting client: starfall_game/Starfall.exe
Error: file exists (true), file is executable (false)
Info: Launcher url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Client url is http://185.63.189.34:1500/sfmgr?version ... n&out=json
Info: Closing log. 2018-02-22T03:03:02Z

superman0x
Deck Supervisor
Deck Supervisor
Posts: 21
Joined: Thu Feb 22, 2018 3:00 am

Re: Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

Postby superman0x » Thu Feb 22, 2018 4:27 am

Update.

I am able to manually run the client (the launcher still errors out) at:

Starfall Tactics\starfall_game\Starfall.exe

However, I am not able to login using my account information (which works on the site/forums). I get the following error:

Authentication Failed!
Invalid login or password. Please, try again.

After a few tries, I did a cut/paste of username and password to ensure that it was not just a typo on my part.

User avatar
relampago
Community Manager
Community Manager
Posts: 887
Joined: Mon Aug 17, 2015 3:29 am
Contact:

Re: Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

Postby relampago » Thu Feb 22, 2018 6:11 am

Update.

I am able to manually run the client (the launcher still errors out) at:

Starfall Tactics\starfall_game\Starfall.exe

However, I am not able to login using my account information (which works on the site/forums). I get the following error:

Authentication Failed!
Invalid login or password. Please, try again.

After a few tries, I did a cut/paste of username and password to ensure that it was not just a typo on my part.

Thank you for the log.

If you try laucnhing directly through .exe it won't you login in any case - will only do if you laucnh the game through laucnher.

It looks more like troubles with access to the folder where the game is or some game filed. You can try the following: Open launcher as administrator - Right click on launcher icon and choose "run as administrator"
I'm watching you!

superman0x
Deck Supervisor
Deck Supervisor
Posts: 21
Joined: Thu Feb 22, 2018 3:00 am

Re: Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

Postby superman0x » Thu Feb 22, 2018 2:19 pm

I have tried running the launcher as administrator. No Change.

Any other suggestions?

superman0x
Deck Supervisor
Deck Supervisor
Posts: 21
Joined: Thu Feb 22, 2018 3:00 am

Re: Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

Postby superman0x » Fri Feb 23, 2018 4:31 pm

Just a follow up. It seems to be working now. I am not sure what has changed. I just tried again a few days later because I had not seen anything back from you.

superman0x
Deck Supervisor
Deck Supervisor
Posts: 21
Joined: Thu Feb 22, 2018 3:00 am

Re: Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

Postby superman0x » Fri Feb 23, 2018 11:37 pm

Just a follow up. It seems to be working now. I am not sure what has changed. I just tried again a few days later because I had not seen anything back from you.
Ok. Another follow up. I have played all day at work, and now when I am home, it has the problem again. I suspect the issue is related to the change in network. I will try it again when I am back at work, and see if I can confirm.

User avatar
relampago
Community Manager
Community Manager
Posts: 887
Joined: Mon Aug 17, 2015 3:29 am
Contact:

Re: Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

Postby relampago » Sat Feb 24, 2018 1:52 am

Just a follow up. It seems to be working now. I am not sure what has changed. I just tried again a few days later because I had not seen anything back from you.
Ok. Another follow up. I have played all day at work, and now when I am home, it has the problem again. I suspect the issue is related to the change in network. I will try it again when I am back at work, and see if I can confirm.
Thank you for these updates and sorry for the late reply - been away for a day.
Sadly, we don't know the exact solution for this problem. May be there is a point in switchin off firewall for a momen...Will let you know if there will be any other ideas.
I'm watching you!

superman0x
Deck Supervisor
Deck Supervisor
Posts: 21
Joined: Thu Feb 22, 2018 3:00 am

Re: Error when trying to start the game from launcher: "An error occurred while starting game client."

Postby superman0x » Sat Feb 24, 2018 4:10 am

I have tried disabling my anti virus and firewall here at home. No Change.
I even tried changing my network type from home to work. No Change.
I do use a wireless connection here at home, and wired at work, so I have tried doing that here as well. No Change.
The only real difference in rights at home vs work is the domain environment, which I cant replicate at home. I am likely going in to work tomorrow for a bit, so I will try again when I get there.


Return to “Technical Issues”



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron